LIVE TEXT | Război în Ucraina. Un deputat rus din Novosibirsk care s-a oferit voluntar nu a ajuns pe front, ci la Moscova. Schimb de prizonieri dintr-o „categorie sensibilă”

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Un deputat rus din Novosibirsk care s-a oferit voluntar nu a ajuns pe front, ci la Moscova. Schimb de prizonieri dintr-o „categorie sensibilă”

Rusia și Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri de război pe 4 februarie, schimbând 63 de prizonieri de război ruși cu 116 de prizonieri ucraineni.

FOTO Profimedia

UPDATE 06.57 Forțele armate ruse continuă să se lupte cu dezertarea și dezordinea în rândul soldaților. Mai multe surse ruse au raportat pe 3 și 4 februarie că autoritățile ruse au reținut un dezertor care a fugit de unitatea sa de lângă Volnovakha, regiunea Donețk și doi soldați care și-au părăsit pozițiile în Rusia fără autorizația corespunzătoare. O sursă de știri din regiunea Ulyanovsk a raportat pe 3 februarie că un tribunal de la Ulyanovsk a condamnat doi soldați mobilizați, la 5 ani jumătate și 5 ani într-o colonie corecțională pentru comiterea de „acte violente” împotriva comandanților lor.

UPDATE 06.27 Deputatul Dumei de Stat a Rusiei de la Novosibirsk Dmitri Savelyev a mers în liniște la Moscova după ce și-a făcut publică decizia de a părăsi Novosibirsk pentru a se alătura batalionului Vega din Ucraina. Aparenta viclenie a lui Savelyev că va servi pe linia frontului în Ucraina a fost probabil un efort de a înlătura criticile conform cărora oficialii ruși evită mobilizarea, ignoră provocările rușilor obișnuiți și nu contribuie la efortul de război.

UPDATE 06.14 Este puțin probabil ca operațiunile ofensive decisive ale Rusiei să vizeze orașul Zaporijia de pe linia frontului de vest Donețk-Zaporijia, deoarece armata rusă continuă să se pregătească pentru o ofensivă în vestul Oblastului Lugansk. Consilierul primarului ucrainean exilat al Mariupolului, Petro Andryushenko, a declarat că soldații ruși din Mariupol le spun locuitorilor că armata rusă a ordonat operațiuni ofensive împotriva Vuhledar, zonelor de la sud-vest de Bahmut, orașului Zaporijia și regiunii Zaporijia. Andryushenko a adăugat că Rusia își construiește, de asemenea, cazărmi și tabere militare pe drumurile care duc la fronturile active și că Rusia a adus încă 10.000-15.000 de soldați la Mariupol și la periferia sa. Andryushenko a remarcat că forțele ruse au 30.000 de soldați în zona Mariupol. ISW continuă să evalueze că Rusia concentrează trupe și echipamente militare pentru a organiza o ofensivă decisivă asupra zonelor de vest Lugansk și Bahmut.

image

UPDATE 06.02 Oficialii militari occidentali și ucraineni au remarcat în repetate rânduri că forțele ruse stabilesc probabil condițiile pentru a ajunge la granițele regiunii Lugansk și Donețk - un obiectiv pe care șeful Statului Major al Armatei General rus, generalul Valeri Gerasimov, l-a subliniat și pe 22 decembrie. ISW continuă să observe transferurile rusești de echipamente militare și unități de elită și pregătirile logisticii din regiunea ocupată Lugansk, care susțin prognozele vestice, ucrainene și rusești pentru ofensiva din vestul regiunii Lugansk-Bahmut. Forțele ruse intensifică, de asemenea, atacurile asupra orașului Bahmut, în timp ce neglijează liniile de front din jurul orașului Donețk. Armata ucraineană a raportat că forțele ruse nu au adunat un grup de atac suficient de puternic pentru a conduce o ofensivă în direcția Zaporijia.

UPDATE 05.41 Surse ruse susțin că forțele ruse au obținut câștiguri teritoriale în regiunea Zaporijia la sfârșitul lunii ianuarie. Evaluările ISW susțin că ar fi probabil vorba de o operațiune de informare menită să disperseze forțele ucrainene înaintea ofensivei decisive din est. Andryushenko declarase anterior că oficialii ruși restricționau rezidenților din Mariupol posibilitatea să acceseze informații non-ruse și denaturau situația din prima linie, astfel încât forțele ruse răspândind zvonuri despre un atac asupra orașului Zaporijia ar putea fi o continuare a unor astfel de operațiuni de informare. Andryushenko a raportat, de asemenea, în mod constant creșteri ale forțelor ruse în Mariupol de-a lungul diferitelor etape ale războiului și a remarcat că forțele ruse folosesc orașul ca bază militară datorită apropierii sale de Rusia.

UPDATE 05.19 Rusia nu și-a demonstrat capacitatea de a susține multiplele operațiuni ofensive majore care ar fi necesare pentru a ajunge simultan la granițele administrative ale regiunii Donețk și a lua orașul Zaporijia. Concentrarea trupelor ruse raportate de Andryushenko de 30.000 de militari în zona Mariupol nu este suficientă pentru a ataca Zaporijia, un oraș de aproximativ trei sferturi de milion de locuitori, continuând în același timp operațiunile ofensive de încercuire a Bahmutului și lansând un nou atac major în regiunea Lugansk. Forțele convenționale ruse, rezervele și forțele Wagner au angajat deja zeci de mii de trupe în efortul de a pune mâna pe Bahmut, suferind multe mii de victime în acest efort. Bahmutul avea o populație înainte de război de puțin peste 70.000.

UPDATE 05.03 Surse ruse au raportat că forțele ruse au desfășurat ofensive limitate la nord-vest de Svatove pe 4 februarie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive cu succes în apropiere de Dvorichne, regiunea Harkov (53 km nord-vest de Svatove) și au împins forțele ucrainene de la periferia vestică a așezării. Alte surse ruse au distribuit afirmația, deși ISW nu a observat nicio confirmare vizuală că forțele ruse au avansat în zonă. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și un atac în direcția Stelmakhivka (la 15 km vest de Svatove).

image

UPDATE 04.45 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona Kreminna pe 4 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Kreminna și Hrekivka (27 km nord-vest de Kreminna), Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) și Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna). Kreminna). Bloggeri ruși au susținut că elemente ale Diviziei 144 de infanterie motorizată a Armatei 20 de arme întrunite de gardă din districtul militar de vest au lansat o ofensivă de-a lungul liniei Cervonopopivka-Kreminna în urmă cu câteva zile și au avansat aproape de Yampolivka, regiunea Donețk (16 km vest de Kreminna) , unde se spune că luptele sunt în desfășurare. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au împins forțele ucrainene din pozițiile de la sud și sud-vest de Dibrova și au avansat mai aproape de Hryhorivka (11 km sud de Kreminna). Forțele ucrainene continuă să lovească logistica rusă în regiunea Lugansk. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit o instalație industrială din Svatove cu rachete HIMARS pe 4 februarie.

UPDATE 04.29 Un incendiu la o instalație industrială din regiunea Belgorod ar putea perturba și mai mult logistica rusă din Ucraina. Surse ruse, ucrainene și de pe rețelele de socializare au postat imagini pe 4 februarie care arată un depozit de petrol care arde la o instalație din Borsivka, regiunea Belgorod, care se pare că produce structuri metalice pentru repararea podului peste strâmtoarea Kerci din Crimeea. Guvernatorul regiunii Belgorod Vyacheslav Vladimirovici a susținut că forțele ucrainene au lovit o instalație industrială din raionul Borisvka din regiunea Belgorod. Este posibil ca incendiul să fi deteriorat echipamentele industriale și ar putea perturba eforturile de reparații în curs de desfășurare ale Rusiei pentru Podul Strâmtorii Kerci, o linie de comunicație terestră critică pentru forțele ruse din sudul Ucrainei.

UPDATE 04.12 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona Bakhmut pe 4 februarie. Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Malyar a declarat că forțele ruse și-au angajat o parte substanțială a forțelor lor în operațiuni ofensive în direcția Bakhmut, intenționând în ultima săptămână, să spargă apărarea ucraineană, dar că nu au avut succes. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bakhmut, la 31 km nord-est de Bakhmut, lângă Verkhokamianske, Krasna Hora și Paraskoviivka; și la 6 km vest de Bakhmut lângă Ivanivske. Imaginile geolocalizate publicate pe 4 februarie indică faptul că forțele ruse au avansat probabil spre vest de Sil (13 km nord de Bakhmut). Surse ruse au susținut că luptătorii Grupului Wagner au continuat atacurile lângă Rozdolivka (17 km nord-est de Bakhmut) și Vasyukivka (15 km nord de Bakhmut) și că forțele ruse au încercat să avanseze în direcția Spirne (28 km nord-est de Bakhmut). Surse ruse au susținut că forțele ruse continuă operațiunile ofensive la sud-vest de Bakhmut încercând să ajungă pe autostrada T0504 dintre Chasiv Yar și Bakhmut. Fostul ministru al Republicii Populare Lugansk (LNR), Vitali Kiselyov, a susținut că forțele ruse dintre Ivanivske și Stupochky (12 km sud-vest de Bakhmut) au avansat până la un kilometru de autostradă, deși alți bloggeri ruși au susținut că forțele ruse se aflau încă la câțiva kilometri distanță de autostradă. ISW nu are nicio confirmarea vizuală că forțele ruse s-ar afla la mai puțin de 2,5 km de autostrada T0504.

UPDATE 03.56 Bloggeri ruși încearcă să prezinte ofensivele rusești de la nord-est de Bakhmut și de la sud de Kreminna ca fiind un efort complementar de a încercui Siverskul. Un proeminent blogger a susținut că avansurile simultane ale Grupului Wagner din direcția Soledar și ale forțelor ruse pretindeau că avansurile în direcția Lyman și în jurul Bilohorivka, Regiunea Lugansk creează condițiile prealabile pentru încercuirea Siverskului de la sud, nord și est. Un alt blogger rus a susținut că reînnoirea operațiunilor ofensive rusești la sud de Kreminna indică faptul că forțele ruse intenționează să încercuiască Siversk. Acești bloggeri ruși ar putea crede că forțele ruse trebuie doar să taie tronsoane ale autostrăzii T0513 la nord și la sud de Siversk pentru a încercui operațional așezarea, dar forțele ucrainene ar fi în continuare capabile să furnizeze forțe în așezare, pe drumurile de țară care duceau spre vest. Forțele ruse ar trebui să avanseze cu peste 15 km pentru a se apropia de întreruperea tuturor liniilor de comunicație terestre necesare pentru a înconjura Siversk. Acest nivel de avans ar necesita un efort ofensiv rusesc mult mai concertat în direcția Siversk dinspre nord, est și sud decât a observat ISW până acum.

image

UPDATE 03.34 Operațiunile ofensive rusești de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk par să fi încetinit în ultimele zile. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au efectuat atacuri asupra unor așezări specifice din zona orașului Donețk-Avdiivka în ultimele trei zile. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au condus un asalt în apropiere de Paraskoviivka (34 km sud-vest de Avdiivka) și au distribuit filmări care pretindeau că arată elemente ale Diviziei 150 de infanterie motorizată din Armata a 8-a de arme întrunite de gardă a districtului militar de sud, curățând o poziție fortificată ucraineană capturată în partea de vest a Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Ritmul încetinit al atacurilor rusești în zona orașului Avdiivka–Donețk poate susține evaluarea ISW că forțele ruse nu au puterea de luptă pentru a susține mai multe operațiuni ofensive mari în Ucraina și, prin urmare, forțele ruse ar putea să-și fi încetinit ritmul atacurilor în această zonă pentru a prioritizează ofensiva lor de capturare a orașului Bakhmut și ofensiva lor probabilă iminentă din regiunea Lugansk.

UPDATE 03.10 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk) pe 4 februarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 4 februarie arată forțele ruse cu vehicule blindate care încearcă să avanseze la nord de Mykilske (27 km sud-vest de orașul Donețk) către autostrada T0524 care duce la Vuhledar din nord-est. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în apropierea zonelor rurale de la sud și vest de Vuhledar și au încercat fără succes să ocolească așezarea într-o direcție nespecificată. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene le-au refuzat forțelor ruse oportunitatea de a obține un punct de sprijin la periferia așezării. Bloggeri ruși au preluat și distribuit filmări pretinzând că arată unități ale Brigăziilor 40 și 155 de infanterie navală din Flota Pacificului care efectuează atacuri în apropiere de Vuhledar. Un ofițer militar ucrainean a raportat că forțele ruse continuă să aducă personal de artilerie și infanterie în zona Vuhledar și probabil că se pregătesc pentru atacurile lente, caracteristice ofensivelor rusești în restul estului Ucrainei. Surse ruse au susținut că transferurile de personal ucrainean și sondarea apărării rusești în zonă pot sugera că forțele ucrainene intenționează să lanseze o contraofensivă localizată în jurul Vuhledar.

UPDATE 02.50 Forțele ucrainene continuă să vizeze pozițiile militare rusești de pe malul de est (stânga) Niprului din regiunea Herson. Imagini geolocate arată forțele ucrainene lovind un sistem rus de apărare aeriană Tor M2DT la 12 km sud-vest de Nova Kakhovka, regiunea Herson și la 8 km de malul est (stânga) al râului Nipru pe 3 februarie, (al doilea în două zile). Prezența acestor sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune optimizate pentru războiul arctic lângă malul râului sugerează că Brigada 80 Separată Arctică de infanterie motorizată rusă a Flotei de Nord operează aproape de malul râului și și-a adus propriile sisteme de apărare aeriană. Tor M2DT a fost în mod clar incapabil să se apere împotriva oricărui sistem folosit de Ucraina pentru a-l distruge dintr-o singură lovitură.

image

UPDATE 02.22 Forțele ruse au continuat să cu focuri de artileri de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk, Herson și Mykolaiv pe 4 februarie. O sursă ucraineană a susținut că forțele ruse au bombardat orașul Herson cu muniții incendiare.

UPDATE 02.07 Autoritățile ruse încearcă să revigoreze eforturile de înrolare, alegând din resurse mai largi de personal. Statul Major ucrainean a declarat la 4 februarie că forțele ruse și-au extins eforturile de recrutare a condamnaților pentru a viza femei, recrutând aproximativ 50 de femei dintr-o colonie corecțională pentru femei din Snijne, regiunea Donețk ocupată pe parcursul unei săptămâni. Parlamentarul Dumei de Stat a Rusiei (și membru al Grupului de Lucru pentru Mobilizarea Rusiei) Dmitri Gusev a propus ca autoritățile ruse să mobilizeze oameni de știință, ingineri și specialiști IT într-un interviu cu o instituție afiliată statului pe 2 februarie. Gusev a susținut că oficialii ruși să trimită acești profesioniști în unități specializate. ” Parlamentarul Dumei de Stat a Rusiei, Maksim Ivanov, a declarat la 3 februarie că sprijină mobilizarea rușilor șomeri în locul specialiștilor și inginerilor valoroși. O instituție afiliată Kremlinului a raportat că, Consiliul Prezidențial pentru Societatea Civilă și Drepturile Omului a criticat sugestia lui Ivanov și că un membru al consiliului a susținut că fiecare rus este valoros.

UPDATE 01.44 Războiul din Ucraina a creat probabil o penurie internă de profesioniști medici ruși, alimentând proteste limitate. O sursă rusă a declarat pe 3 februarie că rezidenții ruși din Volcikha, regiunea Altai au cerut demisia unui medic șef și au organizat un miting pentru a-și arăta nemulțumirea față de asistența medicală locală, după moartea unui copil local într-un spital fără medic. O sursă separată a raportat că ministrul regional al sănătății a audiat plângerile locuitorilor și ale unui comitet de investigație și a deschis un dosar care investighează neglijența penală în urma morții unui copil în Gorny, Zabaykalsky Krai. Copilul a fost externat dintr-un spital și a murit în timp ce aștepta o ambulanță, după ce starea lui s-a deteriorat. Sursele care raportează ambele cazuri au atribuit lipsurilor de personal, decesele.

UPDATE 01.18 Autoritățile ruse continuă să încadreze eforturile limitate ale rușilor de a sabota infrastructura militară drept terorism, într-un efort de a reprima sursele de rezistență. O sursă de știri rusă din Chita, Zabaykalsky Krai a raportat pe 2 februarie că autoritățile ruse au deschis un dosar penal în temeiul legilor care privesc terorismul împotriva liderilor unei organizații regionale de tineret neînregistrate. Organizația ar fi justificat sabotarea căilor ferate rusești și incendierea birourilor militare de înregistrare și înrolare. O sursă de știri a opoziției ruse a raportat pe 3 februarie că autoritățile ruse investighează un blogger din Oblastul Moscovei pentru că a pregătit un atac de sabotaj asupra unei căi ferate rusești, deoarece bărbatul a menținut un microblog pe Instagram (o platformă ilegală în Rusia) și a demonstrat un „interes nesănătos” pentru articolele de tranzit feroviar, inclusiv mărfuri militare. Un organ de știri rus independent a raportat pe 3 februarie că o instanță din Podolsk, regiunea Moscova a ordonat unui pensionar de 70 de ani care a comis un atac incendiar asupra unui birou de înrolare militară să primească tratament psihiatric.

UPDATE 01.05 Ministerul rus al Apărării (MOD) a lansat o serie de eforturi pentru a restructura și consolida amestecul nepotrivit de forțe neregulate care sprijină războiul Rusiei în Ucraina în forțele militare convenționale ale Rusiei. O hartă a Ministerului Rusiei publicată pe 3 februarie a inclus regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia ocupate din zona de responsabilitate a Districtului Militar de Sud (SMD). Serviciul de presă SMD a mai anunțat că Milițiile Populare Donețk și Lugansk se integrează în Forțele Armate Ruse. Ministerul Apărării din Regatul Unit a evaluat la 4 februarie că integrarea teritoriilor ucrainene ocupate în zona SMD urmează probabil anunțului de reformă făcut de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, din 17 ianuarie, despre formarea „grupurilor de forțe autosuficiente” în Ucraina. Ministerul Regatului Unit a evaluat în continuare că aceste eforturi de integrare urmăresc integrarea teritoriilor ocupate, dar este puțin probabil să genereze un impact asupra operațiunilor de luptă pe termen scurt.

UPDATE 00.47 Ministerul Rusiei ar putea face câțiva pași pentru a integra batalioane de voluntari în cadrul său. Un proeminent blogger rus a declarat la 4 februarie că Uniunea Voluntarilor din unitățile militare din Donbas a ales să creeze un singur Corp de Voluntari al Forțelor Armate Ruse din unitățile de voluntari ale Forțelor Armate Ruse. Un canal Telegram DNR a susținut pe 2 februarie că oficialii ruși i-au constrâns pe minerii mobilizați să depună jurământ militar Rusiei, în ciuda lunilor de serviciu anterioare. Agenția rusă de știri TASS a transmis, de asemenea, pe 4 februarie, că guvernul rus a extins mandatul comisiilor medicale militare pentru a oferi îngrijire și formațiunilor de voluntari.

UPDATE 00.34 Ministerul Rusiei s-ar putea grăbi să integreze și să profesionalizeze forțele neregulate în structura sa convențională, în condițiile în care șeful Statului Major General al Armatei Ruse, generalul Valery Gerasimov, are favoarea președintelui rus Vladimir Putin. Forțele neregulate ruse din Ucraina includ soldați contractuali, soldați mobilizați, forțele Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR), batalioane de voluntari, forțele Rezervei Armatei de Luptă Ruse (BARS), unități de cazaci și ceceni și mercenari ai Grupului Wagner. Aceste formațiuni au obiective, limitări, cerințe preliminare, ierarhii și statuturi juridice diferite. Ministerul Rusiei a inițiat mai multe eforturi de profesionalizare de la numirea lui Gerasimov în funcția de Comandant al Grupării Comune de Forțe din Ucraina pe 11 ianuarie și este logic ca Ministerul Rusiei să încerce să dea un aspect coerent actualului amestec ciudat de forțe, într-o structură mai tradițională. Aceste eforturi de integrare coincid cu lansarea unor operațiuni ofensive decisive, însă, vor genera probabil întreruperi pe termen scurt și respingere între unitățile necesare pentru operațiunile respective. Întreprinderea unor schimbări structurale și administrative complexe în timp ce se lansează operațiuni ofensive majore este un pas neobișnuit, oricât de adecvate ar fi schimbările. Gerasimov consideră probabil că are o fereastră limitată pentru a face schimbări în cadrul forțelor ruse înainte ca imposibilitatea de a-și atinge obiectivele grandioase care i s-au stabilit aparent, să-l facă să piardă din nou favoarea lui Putin.

UPDATE 00.12 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, probabil că supracompensează influența sa în scădere, continuând să se considere singurul învingător în zona Bakhmut și încercând să-și folosească influența rămasă online. Cu toate acestea, anumiți bloggeri ruși nu mai vin în apărarea lui Prigojin. Un blogger rus, de exemplu, l-a caracterizat pe Prigojin drept un „troll genial” și a susținut că forțele mobilizate de DNR și LNR suferă pierderi semnificative pe întreaga linie a frontului în Donbas fără sprijin suficient, în timp ce forțele Grupului Wagner și-au concentrat eforturile în jurul Bakhmutului.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rusia și Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri de război pe 4 februarie, schimbând 63 de prizonieri de război ruși cu 116 de prizonieri ucraineni. Ministerul Rusiei a susținut că prizonierii de război ruși includeau personal dintr-o „categorie sensibilă” nespecificată, iar Ministerul a creditat conducerea Emiratelor Arabe Unite pentru medierea schimbului. Un blogger rus și-a exprimat frustrarea continuă față de schimburile inegale de prizonieri ruso-ucrainene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...